De Bakkerij, kunsthuis

Gemma Leys is geboren op 25 november 1951 in Den Haag waar ze haar schooltijd heeft doorgebracht. Later studeerde ze Theaterwetenschappen aan de Kunstacademie in Utrecht. In Utrecht ontstond haar liefde voor kunst en begon ze haar schilderkunst te ontwikkelen samen met een groepje kunstenaars.

In 1986 is ze naar Spanje verhuisd waar ze de eerste jaren in Asturias heeft gewoond. Hier is ze begonnen met het experimenteren met verschillende olieverf technieken. Later verhuisde ze naar Sevilla en de Canarische eilanden, voordat ze zich op Mallorca vestigde. Op Mallorca heeft ze uiteindelijk haar eigen unieke stijl ontwikkeld en gaat daar nog steeds mee door. Iedere keer weet ze nieuwe technieken te ontwikkelen waarmee ze menigeen telkens weer weet te verrassen en verbazen. Sinds 2015 woont en werkt Gemma in Amsterdam.

Gemma’s kunst wordt met name gekenmerkt door het gebruik van eitempera. In eerste instantie in combinatie met water, later met olie en natuurlijke pigmenten. Haar werk is in de loop van de jaren steeds abstracter geworden. Gemma’s werk wordt tevens gekenmerkt door de prachtige heldere en transparante kleuren. Wanneer u goed naar Gemma’s werk kijkt ziet u verrassend veel verschillende vormen, symbolen en materialen. Omdat Gemma veel gereisd heeft naar landen als Nieuw Zeeland, Zuid Afrika, Indonesië, India, Thailand en Nepal, zijn veel van haar werken hierop geïnspireerd. Daarnaast zijn de gedichten van Pablo Nerudo een grote inspiratie bron, bijna in al haar werken worden passages uit zijn gedichten verwerkt.