Mozes Moïîse Frans Goossens kunsthuis De Bakkerij

Vorig jaar september deden we via Maasduinen Centraal en deze website van kunsthuis De Bakkerij een oproep om mee te denken over een nieuw kunstwerk in de voortuin van het kunsthuis. Er kwamen meerdere reacties binnen. Nu, bijna een jaar later, is de keus gevallen op een beeld van Frans Goossens uit Nieuw-Bergen. 10 augustus is het onthuld. In de voortuin pronkt nu het stenen beeld van ‘Moïse’, een uitvoering van Mozes in Afrikaanse stijl met hand, hamer en beitel zorgvuldig vormgegeven door de kunstenaar en voorzien van een nieuwe sokkel.

Voorheen stond op deze plaats ‘Die Wächterin’ van Hans-Joachim Gramsch. Nu houdt Mozes de wacht. Tegenover de St. Petruskerk, waar in de voortuin het werk van Pie Daenen staat: ‘Mozes slaat op de berg’. In de bijbel wordt uitvoerig stilgestaan bij het verhaal van Mozes. Hij was de leider naar het beloofde land Israël waar helaas op de dag van vandaag nog steeds gevochten wordt. Claus Burgers, eigenaar van De Bakkerij, is atheïst. Hij weet dat veel kunstenaars inspiratie uit de bijbel halen en dat de verhalen uit dit eeuwenoude boek vol met symboliek zitten. Zelf ziet hij dit werk ook als afscheid van pastoor Jo Janssen. Ruim twintig jaar was hij actief in onze Bergense gemeenschap. “Ik heb veel respect gekregen voor deze progressieve ‘oud aalmoezenier’ met oog voor kunst. Hij creëerde een eigen beloofde land in ons dorp Bergen. We gaan hem missen.”

Kunstenaar Frans Goossens
Frans Goossens woont en werkt in Nieuw-Bergen. Hij is beeldhouwer en architect. Onlangs kwam hij nog in het nieuws door zijn eigen gecreëerde eco-woning. Zijn inspiratiebronnen zijn de natuur, verre culturen, muziek, dans en spiritualiteit. Dit zijn grote thema’s, maar door er met actie in op te gaan, komt echte betrokkenheid. Voor hem geldt: “Zien is niet genoeg, ik moet het van binnen voelen!” Frans heeft drie jaar in Haïti gewoond. Zoals hij zelf zegt: “Ik heb daar de zwarte mens leren kennen.” Bij terugkomst in Nederland heeft hij besloten om ‘Moïse’ in Afrikaanse stijl te maken.

Zie ook artikel in Maasduinencentraal.