In Oud-Bergen wordt weer brood gebakken
December 2005, bron: De Limburger.
Bergen/Nieuw-Bergen – Het zal weer vaker naar vers brood ruiken in hartje Bergen. Na veertig jaar stil te hebben gestaan is de authentieke heetwateroven uit 1933 in de voormalige bakkerij aan de Kerkstraat in ere hersteld.
Drie dagen werk heeft hij erop gehad om zes broden te bakken. Zeg dat tegen een willekeurige bakker en hij lacht je vierkant uit. Maar voor Claus Burgers, eigenaar van galerie De Bakkerij in Bergen, is het heel wat. De oude oven in zijn galerie die hij gebruikt heeft om de broden te bakken, is dik veertig jaar niet meer in gebruik geweest.
Burgers glimt van trots. De zes broden die hij samen met Bergenaar Hay Geurts heeft gebakken, smaken overheerlijk en tijdens het bakproces is er niets misgegaan. Daar was hij toch wel een beetje bang voor. ,,Er zitten her en der scheuren in de muren en wat de hitte van de oven -een authentieke gietijzeren heetwateroven uit 1933 van Becker uit Roermond- verder zou doen met het gebouw was niet in te schatten. Dus hebben we de hele tijd alles goed in de gaten gehouden.”
Een brandblusser, een emmer water en flinke bak met zand stonden onder meer klaar uit voorzorg. Maar donderdagavond klonken de glazen, want na een lang en ingewikkeld proces van stoken en bakken was het dan toch veilig en wel gelukt. ,,Ik heb nu aan den lijve ervaren hoe het geweest moet zijn om in die jaren bakker te zijn. Het was zwaar en lang werk”, vertelt Burgers . ,,Ik heb respect gekregen voor die toenmalige bakkers.” En met respect kwam er ook een idee. Want wat zou er mooier zijn, dan de bakster van het laatste brood trakteren op het eerste nieuwe uit dezelfde oven. En dus ging de galeriehouder en kersverse bakker gistermiddag op bezoek bij de 86-jarige Mien Geurts. ,,Nee, toch niet uit onze oven? Werkt die nog?”, vraagt ze blij verrast. ,,En het ziet er ook nog goed uit ook.”

Tot 1974 voorzag Mien Geurts met haar man en kinderen inwoners van Bergen en Aijen van levensmiddelen in hun winkeltje. Tot ongeveer 1964 had het paar daarnaast ook een bakkerij. En alsof dat nog niet genoeg was, runde de familie ook een café en een hotelletje. De bakkerij van de familie Geurts moest echter noodgedwongen gesloten worden. Na jarenlang de dorpsgenoten van brood te hebben voorzien, kwam in Nieuw-Bergen een winkel met fabrieksbrood van de toenmalige EnPe uit Sevenum. Die trok stukje bij beetje steeds meer klanten. ,,Als kleine ondernemer konden we de bakkerij niet meer open houden, helaas.”
En daar komt ook Burgers weer om de hoek kijken. Toen hij met zijn vrouw in het voormalige pand van de familie Geurts trok, raakte hij geïntrigeerd door de oven en de historie ervan. Hij kwam in contact met de familie Geurts en Theo Becker (de zoon van de ovenbouwer) en stelde samen met een oud-werknemer van Becker een plan om de oven in ere te herstellen. Bovendien wilde hij iets doen aan het feit dat jonge zelfstandige bakkers het ook nu nog zo moeilijk hebben door de grote massaproducenten. ,,Veel van die kleine bakkers hebben het heel moeilijk. Er sluiten er elke maand drie tot vier de deuren”. Hij is daarom met zijn vereniging Vrienden van Bakkerij Bergen van plan om een speciaal brood te gaan bakken. ,,Dat gaat ‘Voor de bakker’ heten. Dat is bedoeld voor de verkoop en de opbrengst is… jawel, voor de bakker! Hoe we dat precies gaan doen, moeten we nog wel even bekijken”, legt Burgers uit.
Op de lange termijn wil hij daarnaast een aantal malen per jaar de oven gaan gebruiken voor educatieve doeleinden, ofwel voor schoolkinderen. ,,Dat moet wel goed gecombineerd worden met de galerie. Want als de oven in werking is dan wordt in de entreeruimte en boven heel warm. Daarom zullen we ’s zomers sowieso geen brood gaan bakken.”